EU poziva Kosovo da odmah pokrene korake ka uspostavljanju zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).      Foto: Reuters

Borrell u saopštenju naveo da EU poziva obje strane da se suzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija.

Istakao je također da povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za aktuelne sporove te je pozvao Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije, uključujući policiju, pravosuđe i lokalnu administraciju.

Borrell je kazao da EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odgađanja poštuju svoje obaveze, a to znači odmah produže proces preregistracije vozila i obustave svaku kaznenu akciju protiv vlasnika KM tablica.

Dodao je da EU također poziva Kosovo da odmah pokrene korake ka uspostavljanju zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da zajednicu treba uspostaviti, rekao je Borrell i naveo da je stoga to zakonska obaveza za Kosovo.

Istakao je i da je odgovornost obje strane da osiguraju mir i stabilnost.

“Bilo kakve akcije, poput paljenja automobila ili zastrašujuće retorike koje bi mogle dovesti do tenzija su neprihvatljive i izazvat će odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice”, rekao je Borrell.

Naglasio je također da je EULEX spreman da osigura stabilnost na Kosovu.

“EU je spremna nastaviti da pomaže pregovore, ali obje strane trebaju pokazati spremnost da traže rješenja na konstruktivan način i poštovati svoje obaveze preuzete u dijalogu”, rekao je Borrell.

Borrell je na Twitteru naveo i da je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Predstavnici Srba danas prave veliki skup u Kosovskoj Mitrovici

U Kosovskoj Mitrovici danas će biti održan veliki skup sa koga će, kako je najavljeno iz Srpske liste, "biti poručeno Evropi i svijetu da je njihova jedina država Srbija".

Iz Srpske liste navode da će skup biti održan u 12.00 sati ispred spomenika caru Lazaru. Očekuje se da će na skupu učestvovati Srbi iz sve četiri opštine sa sjevera Kosova – Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice i Zubinog potoka.

Iz Organizacionog odbora su rekli da će se obratiti predsjednik i potpredsjednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić, gradonačelnici sve četiri opštine, kao i predstavnici studenata i naroda.

Na jučerašnjem sastanku političkih i institucionalnih predstavnika Srba sa Kosova odlučeno je da Srbi napuste sve političke institucije – skupštinu, vladu i četiri opštine, ali i pravosudne organe, policiju i administraciju na Kosovu.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da će odluke biti na snazi dok Priština "ne počne da poštuje sporazume i pravo, ne povuče odluku o tablicama i formira zajednicu srpskih opština".

TRT Balkan / agencije