Radi se o sistemu koji će osigurati brži, sigurniji i uspješniji proces uklanjanja mina u Bosni i Hercegovini.        Foto: AA

U Sarajevu je u utorak potpisan Sporazum za implementaciju sistema upravljanja informacijama u protivminskom djelovanju pod nazivom „BH IMSMA Core“, a radi se o sistemu koji će osigurati brži, sigurniji i uspješniji proces uklanjanja mina u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o Sporazumu između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje i nevladine humanitarne organizacije Norveška narodna pomoć. Sredstva za implementaciju projekta, osigurana su putem Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, a riječ je o iznosu od oko pola miliona eura.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević podsjetila je u izjavi za medije da je od početka provođenja operacija tehničkog izviđanja i čišćenja mina u Bosni i Hercegovini na sigurno korištenje vraćena površina od 3.278 kilometara kvadratnih, pronađeno i uništeno preko 144.000 minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata. Prema njenim riječima, trenutna minski sumnjiva površina u Bosni i Hercegovini iznosi 883 kilometra kvadratna.

“Potpisivanjem današnjeg sporazuma počinjemo postepeno prebacivanje na novi informacijski sustav koji će biti baziran na suvremenoj IMSMA Core tehnologiji. Time će se osigurati točniji, transparentniji i pouzdaniji podaci o protuminskom djelovanju”, rekla je Gudeljević, napominjući kako će pristup ovom sistemu u Bosni i Hercegovini biti besplatan dok se puna njegova upotreba očekuje do kraja 2023. godine.

Napominjući također kako realizacijom ovog projekta BiH još jednom potvrđuje da je usmjerena konceptu protivminskih akcija, koje podrazumijevaju neprekidno procjenjivanje minske situacije, Gudeljević je poručila:

"Sigurna sam da je ovo još jedan korak dalje u sprečavanju gubitaka ljudskih života i stvaranju uvjeta za sigurno korištenje prirodnih resursa i rekonstrukciju infrastrukture u Bosni i Hercegovini.”

Gudeljević je dodala da će "digitalizacija ovog procesa sigurno ubrzati te će se na sigurniji i uspješniji način pratiti situacija u vezi s deminiranjem u Bosni i Hercegovini".

Bruno Pandurević, vršilac dužnosti direktora Norveške narodne pomoći u Bosni i Hercegovini, kazao je kako na ovaj način nastavljaju pružati svesrdnu podršku Centru za uklanjanje mina u BiH.

“Nadamo se da će kroz implementaciju ovog projekta doći do značajnog unapređenja informacionog sistema i samog izvještavanja i arhiviranja podataka u centralnoj bazi podataka IMSMA Core”, kazao je Pandurević.

Sporazum, nakon potpisivanja u Sarajevu, će biti poslan u Ženevu gdje će zvanično biti parafiran i od strane Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje.

Bosna i Hercegovina je dobila produženje roka za uklanjanje svih preostalih minsko eksplozivnih sredstava prema Konvenciji o zabrani PP mina, te je novim rokom precizirano da zemlja bude očišćena do 2027. godine.​​​​​​​

TRT Balkan / agencije