Šef italijanske diplomatije je takođe ukazao na značaj mirnog rešavanja svih sporova i pitanja i poručio da će Srbija u tim nastojanjima imati snažnu podršku Italije.     Foto: AA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Republike Italije Antonijem Tajanijem i ministrom odbrane Gvidom Krozetoom sa kojima je razgovarao o geopolitičkim prilikama i regionalnim odnosima, kao i o daljem razvoju bilateralne saradnje i evrointegracijama Srbije.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta nakon sastanka, Vučić je izrazio uverenje da će Srbija i sa novom italijanskom vladom nastaviti tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa, budući da je Italija danas jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije, ali i uticajan činilac na međunarodnoj političkoj sceni, koji svojim pozicijama i aktivnostima može dodatno da doprinese razvoju mirnog i stabilnog okruženja na Balkanu.

"Ovo je izuzetno važna poseta za nas, jer Srbija želi da vidi još veću ulogu Italije u regionu", rekao je Vučić i, kako se navodi u saopštenju, dodao kako je Srbija posebno zahvalna ne samo na doslednoj podršci Italije evropskom putu, i doprinosu koji daje bezbednosti i stabilnosti na Kosovu kroz angažman svoje vojske u sastavu KFOR-a, a pogotovo zaštiti koju pruža manastiru Visoki Dečani.

Vučić je upoznao sagovornike sa najnovijim razvojem situacije na Kosovu, kako se navodi, "izazvanim konstantnim jednostranim provokacijama privremenih organa samouprave u Prištini", te naglasio kako uprkos "takvom neodgovornom ponašanju, Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu o čemu svedoči i pokazana volja za nastavak dijaloga na visokom nivou, koji je održan 21. novembra u Briselu uz posredovanje EU-a".

"Italija je tu, Italija želi da bude tu, jer smo vrlo zainteresovani za region Zapadnog Balkana", kazao je ministar Tajani te, kako se navodi u saopštenju, izrazio spremnost njegove zemlje da pomogne u održanju mira i stabilnosti u regionu.

Šef italijanske diplomatije je takođe ukazao na značaj mirnog rešavanja svih sporova i pitanja i poručio da će Srbija u tim nastojanjima imati snažnu podršku Italije.

"Ova poseta dva ministra je politički znak i pokazuje koliku važnost Italija daje Srbiji", rekao je ministar Krozeto te, navodi se u saopštenju, poručio da je za njegovu zemlju od najvećeg značaja da na Kosovu "bude mir i da srpska zajednica bude poštovana i bezbedna".

Razvijeni bilateralni ekonomski odnosi predstavljaju pokretačku snagu daljeg jačanja sveobuhvatne saradnje dve zemlje, saglasili su se, dodaje se u saopštenju iz Vučićevog kabineta, te da ih treba dodatno intenzivirati na najvišem nivou. Izražena je nada da će uskoro biti održana i četvrta zajednička sednica dveju vlada, kao i biznis forum.

TRT Balkan / agencije