U Tirani je tokom februara održano nekoliko antivladinih protesta na kojima je okupljeno nekoliko hiljada demonstranata.     Foto: AA

U glavnom gradu Albanije, Tirani, u petak je ponovo održan antivladin protest u organizaciji opozicione stranke Demokratske partije Albanije (PD) i uz podršku još nekoliko opozicionih partija.

Protest ispred sjedišta Vijeća ministara Albanije na Bulevaru "Deshmoret e Kombit" u Tirani, održan je zbog, kako navode organizatori, zaštite "pluralizma, demokratije i slobodnog glasanja".

Opozicione stranke optužuju premijera Albanije Edija Ramu za "korupciju i povezanost" s bivšim agentom FBI-a Charlesom McGonigalom, tražeći da se otvori istraga.

Opozicija optužuje Ramu za "tajne veze" s McGonigalom, kojeg sumnjiči da je utjecao na State Department kako bi bivšeg predsjednika i premijera Salija Berishu proglasio nepoželjnim u Sjedinjenim Američkim Državama.

Berisha se u petak obratio okupljenima na protestu obećavši da će "trijumfovati u ovoj borbi kao misionari demokratske revolucije".

"Danas je svako od vas u velikoj misiji za sebe, svoju djecu, svoju naciju. Misiju koja će Albancima dati Albaniju 21. vijeka", rekao je Berisha obraćajući se demonstrantima, među kojima ima i studenata.

Bivši predsjednik Albanije i lider opozicione stranke Slobodarske partije Ilir Meta je rekao na protestima da je pravna sigurnost u toj zemlji "temeljno poljuljana".

U Tirani je tokom februara održano nekoliko antivladinih protesta na kojima je okupljeno nekoliko hiljada demonstranata.

TRT Balkan / agencije