Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel boravio u Crnoj Gori.   Foto: AA

Michel je na konferenciji za novinare, nakon sastanka s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, rekao da je EU od samog početka djelovala ujedinjeno kako bi podržala Ukrajinu i sankcionisala Rusiju.

“Uz svih šest paketa sankcija koji su dogovoreni, nastavljamo pritisak na rusku ekonomiju. Hvala što ste se uskladili sa sankcijama EU ka Rusiji”, kazao je Michel.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je pokazala dobrodošlicu velikom broju izbjeglica iz Ukrajine.

“Zapadni Balkan strateški je prioritet za EU, sada više nego ikada. Crna Gora je bila veoma konzistentan partner mnogo godina", rekao je Michel.

On je dodao da više od deceniju Crna Gora ima rekord od 100 posto usklađenosti sa sigurnosnom politikom EU.

“To pokazuje vašu posvećenost. Sada je vrijeme da se ubrzaju reforme tako što ćemo raditi sa svim političkim akterima da proces napreduje”, istakao je Michel.

Na pitanje koliko je realno da Crna Gora bude naredna članica EU, Michel je odgovorio da “ima puno napretka u Crnoj Gori”.

“Pouzdano vjerujem da će napredak biti ostvaren u narednim sedmicama. Važno je pokazati da, ukoliko se sprovode reforme, to može biti odličan signal za EU i Zapadni Balkan”, ocijenio je Michel.

On je najavio da će sljedeće sedmice biti organizovan sastanak 27 evropskih lidera s liderima Zapadnog Balkana.

“Nadam se da će sastanak biti prilika da pokažemo našu saradnju”, naveo je Michel.

Đukanović je kazao da posjeta Michela upućuje na posvećenost EU evropeizaciji Zapadnog Balkana.

On je rekao da je razgovor s Michelom bio prilika da istakne kako je Crna Gora, kroz događaje u prethodne dvije godine, dokazala da je funkcionalna parlamentarna demokratija.

Đukanović je kazao da je s Michelom razgovarao o stanju u regionu.

“Ponovio sam da je stabilnost Zapadnog Balkana jednako integracije. Nažalost, konstatovali smo da je bilo usporavanja tokom posljednih godina u realizaciji ciljeva proširenja EU na prostoru Zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović.

Na pitanje o "Otvorenom Balkanu", Michel je odgovorio da će EU uvijek podržavati inicijative koje ohrabruju saradnju država regiona, a da odluku moraju preuzeti vlade.

“Proces je otvoren za sve države regiona i može biti vrlo operativan. Vjerujem da više ekonomske saradnje može biti pozitivan korak, ali, naravno, poštujemo odluke koje su na liderima država. Shvatio sam da je to inkluzivan proces, što je važno za EU”, naveo je Michel.

Đukanović je rekao da Crna Gora odluke donosi u institucijama i na osnovu svojih interesa. On smatra da prije svega i dalje treba koristiti kapacitet već donijetih inicijativa.
“Pitanje se previše politizovalo. Mislim da ne zaslužuje toliku pažnju”, rekao je Đukanović.

Michel je, na pitanje kako komentariše izjavu francuskog predsjednika Emanuela Macrona o viziji Zapadnog Balkana izvan EU, kazao da je ubijeđen da puno lidera vjeruje da je sada vrijeme i da se mora ubrzati proces integracija.

“Svako od nas ima svoj domaći zadatak i jako je važno da Zapadni Balkan ostvari napredak u oblasti vladavine prava, pravosuđa i antikorupcije. Bitno je da EU pošalje poruku da želi da ubrza proces”, kazao je on.

Upitan o tome da li će lokalni izbori biti održani 23. oktobra, Đukanović je rekao da je promijenio odluku o održavanju izbora na bazi dva puta izglasanih izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi.

TRT Balkan / agencije