Globalna kriza mora da se odrazi i na Crnu Goru, smatraju analitičari.     Foto: Reuters

Kako prenosi RTCG, analitičar Predrag Drecun napominje da obaranje dve vlade za dve godine za demokratiju nije nepoznanica, ali u ekonomskom smislu može imati negativan uticaj, naročito u periodu krize koja se najavljuje za jesen.

“Nije strašno što je vlada pala. U Italiji vlade padaju vrlo često, i nema tih problema ako su vam institucije jake, ali kad su vam institucije slabe, a zavise od političke stabilnosti, onda se dešava ovo što se dešava nama. Politička kriza uzrokuje institucionalnu, a to se odražava na priliv direktnih stranih investicija, na ekonomiju, na imidž države, sve moguće reperkusije postoje kad je ekonomija u pitanju”, kaže Drecun.

On navodi da je pitanje i na koji način će biti izglasan rebalans budžeta čiji se predlog očekuje nakon turističke sezone, kada bi se mogao imati realniji uvid u stanje državne kase.

“Politička stabilnost, tj. institucionalna stabilnost, faktor je broj jedan za privlačenje direktnih stranih investicija, tek na 2. ili 3. mestu su poreski sistemi, visine poreskih stopa i tako dalje. Dakle, moramo voditi računa o tome kao država”, smatra Drecun.

Globalna kriza mora da se odrazi i na Crnu Goru. Osim rebalansa, Crnu Goru najvjerovatnije čeka i novo zaduženje. A sve to pred jesen, koju najavljuju kao kriznu.

“Ukoliko vi uvozite inflaciju, ne postoji vlada koja može to da spreči i koja može da utiče svojim merama, tim pre što mi nemamo monetarnu politiku u svojim rukama i ograničeni smo na neke realne izvore koje moramo da nabavimo. A realne izvore možemo da nabavimo na osnovu zaduženja, direktnih stranih investicija, doznaka iz inostranstva i donacija ili poklona”, istakao je Drecun.

Crnu Goru, po svemu sudeći, čeka izazovan period, kako u sferi politike, tako i na polju finansija, zaključuje RTCG.

Tanjug