Stručnjaci procjenjuju da će za „povratak života u normalu“ biti potrebna potpuna vakcinacija između 70 do 85 posto populacije. (TRTBalkans)

Prosječno, u svijetu se primi 31 milion doza dnevno.

Procjenjuje se da je do sada potpuno vakcinisano 41,3 posto svjetske populacije, ali su vakcine raspoređene neravnomjerno. Države sa većim prihodima stanovništvo vakcinišu čak 20 puta brže od siromašnijih zemalja.

Stručnjaci procjenjuju da će za „povratak života u normalu“ biti potrebna potpuna vakcinacija između 70 do 85 posto populacije. Ovim tempom, svijetu će biti potrebno još najmanje šest mjeseci da dostigne procenat od 75 posto vakcinisane populacije.

Stopa vakcinacije u svijetu (TRTBalkans)

Jedan od najvećih izazova u ovoj misiji jeste distribucija doza vakcina širom svijeta, ali i ogromna potreba za proizvodnjom. Situaciju bi mogla olakšati a proces ubrzati, pojava novih vakcina na tržištu. Dosadašnja ispitivanja obećavaju.

Stiže i turska vakcina „Turkovac“

Turska vakcina "Turkovac" trenutno je u trećoj fazi ispitivanja. Nova vakcina razvijena je u saradnji Univerziteta Erciyes i Uprave za institute zdravstva pri Ministarstvu zdravstva Turske. Vakcina se, u okviru ispitivanja treće faze, daje dobrovoljcima nakon potrebnih pregleda.

Dobrovoljci su osobe između 18 i 55 godina koje nisu bolovale COVID-19, nemaju pozitivan PCR test, nisu se ranije vakcinisale ili nemaju pozitivan test na antitijela. U okviru treće faze ispitivanja odabrano je više od 40.000 dobrovoljaca u zemlji i inostranstvu.

Turska vakcina TurkoVac još uvijek u fazi testiranja (AA)

"U našim studijama protiv britanske varijante, vakcina TURKOVAC je 100% efikasna. Utvrdili smo da je 100% efikasna u našim studijama na miševima. Studije o varijanti delta su u toku. O tome ne mogu ništa reći jer nema potpunih podataka trenutno. " izjavio je profesor doktor Aykut Ozdarendeli, lider projekta „Turkovac“.

Dodao je da bi se puštanje vakcine u upotrebu moglo dogoditi do kraja godine te da pri davanju nove turske vakcine do sada nisu primjećene nikakve nuspojave.

U Kubi proizvedena tri tipa vakcine

Naučnici iz Kube razvili su tri domaće vakcine protiv koronavirusa a trenutno čekuju i zvanično odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije. Vakcine Abdala, Soberana-2 i Soberana Plus odobrili su lokalni regulatori, do sada ih je primio veliki broj Kubanaca a davane su i maloj djeci.

Državna farmaceutska korporacija „BioCubaFarma“ objavila je da ja proizvedeno dovoljno doza da se više od 90 posto stanovništva Kube vakciniše do sredine novembra. Paralaleno sa tim, dogovaraju i izvoz kubanskih vakcina.

Vakcinacija u Kubi (Reuters)

Zvanično je potvrđen prvi izvoz vakcine „Abdala“ koja se daje u tri doze, a radi se o prvom dijelu isporuke od pet miliona doza koja će biti dostavljena Vijetnamu. Učekuje se skori izvoz kubanskih vakcina i u druge zemlje, a prve od njih će biti Iran i Venecuela.
Kubanci su potvrdili da se radi o vakcinama koje za oko 90 posto smanjuju rizik od teškoj oboljevanja i smrti.

Dominantne vakcine na svjetskom tržištu

Do ovog trenutka, šest različitih vakcina dominantno je na svjetskoj tržištu: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford, Sputnjik V, Sinopharm i Janssen (Johnson&Johnson).

Kroz infografiku, donosimo osnovne infomacije o ovim tipovima vakcina protiv koronavirusa.

Dominantne vakcine protiv COVID-19 na svjetskom tržištu (TRTBalkans)

Predstavnici nauče zajednice naglašavaju da nijedna vakcina nije 100 posto učinkovita te da je i dalje poželjno pridržavati se epidemioloških mjera. Vakcine, ipak, u ogromnoj mjeri smanjuju rizik od smrtnog ishoda i težih komplikacija usljed zaraze koronavirusom. Vakcine takođe značajno smanjuju rizik od obolijevanja.

TRT Balkans